Соняшник і кукурудза - виснаження і ГМО. Україна - лідер у світовому виробництві й експорті цих культур
Соняшник. По експорту насіння та олії цього року Україна на першому місці у світі. Та соняшник дуже виснажує ґрунти. У нас більшість аграріїв хазяйнує на орендованих паях, тому дбає лише про сьогоденний прибуток. Якщо ж земля своя, приватна, тоді фермер сам зацікавлений у тому, щоб зберегти ґрунти надовго і в якнайкращому стані. Кукурудза. Ми треті у світі експортери. Нас випереджають лише США та ЄС. Рекорди забезпечує гарні сорти, частина з них ГМО.
Автор: Ігор Петренко
Ми знову стаємо провідною аграрною державою світу. По багатьох різновидах сільгосппродукції Україна входить у першу п’ятірку світових виробників: це зернові культури (пшениця, жито, кукурудза), соняшник, соя, ріпак і багато іншого. Як і будь-яке лідерство, аграрні рекорди викликають не лише гордощі й приплив доларів у державу, а й певні занепокоєння.
Соняшник. Вигідне і виснажене
Соняшник – найпопулярніша культура. Вирощування соняшнику - один із прибуткових бізнесів уже із середини 1990-х років. Нині соняшник вирощують навіть на Прикарпатті. Протягом останніх 10 років в Україні цією культурою засівали не менше 15% усіх посівних земель.
Начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко дала прогноз валового збору соняшнику по всій Україні в 2015 році на рівні близько 10,3 млн т.
Соняшник ми не лише експортуємо, а й активно переробляємо, що для нашої переважно сировинної економіки незвично. З олії роблять маргарин, її також використовують при виготовленні мила, фарб, лінолеуму тощо.
Прогноз олійників втішний: у 2014/15 маркетинговому році вони наб’ють 4,2 млн т, із них за кордон піде – близько 3,85 млн т. По експорту насіння та олії соняшнику цього року Україна вийшла на перше місці у світі.
Та соняшник дуже виснажує ґрунти. Після нього земля повинна відпочивати 7 років, щоб знову набрати попередньої родючої сили й наснаги. Цей термін агровиробники не завжди витримують.
У погоні за прибутком деякі фермери-орендарі сіють соняхи на тому самому полі через рік-два, а виснаженість ґрунту компенсують високими дозами агрохімії.
Давно звучать заклики законодавчо регулювати сівозміни, але це навряд чи доцільно. Навіть якщо приставити до кожного лану по озброєному сторожу, корупція зведе ці зусилля нанівець: контролера підкуплять. Бо головна проблема тут не у сівозміні, а у власності на основний ресурс виробництва.
У нас більшість аграріїв хазяйнує на орендованих паях, тому дбає лише про сьогоденний прибуток. Якщо ж земля своя, приватна, тоді фермер сам найбільше зацікавлений у тому, щоб зберігати ґрунти надовго і в якнайкращому стані.
Кукурудза. ГМО ривок
Ця рослина довгий час асоціювалася з Микитою Хрущовим, який намагався її повсюдно в СРСР культивувати, називаючи «царицею полів». Після кремлівського перевороту, у результаті якого владу захопив Леонід Брєжнєв, радянська пропаганда створювала такий собі «клоунський» образ Хрущова, називаючи його «лисим кукурузником».
Хоча він зробив більше, ніж будь-який інший радянський правитель: розпустив ГУЛАГ, дав паспорти мільйонам селян, збудував мільярди метрів дешевого загальнодоступного житла (тих самих «хрущовок»), ну й – запровадив моду на південноамериканську аграрну культуру маїс. Як бачимо, недарма.
Продавши 17,47 млн т кукурудзи за кордон у маркетинговому сезоні 2014-15, Україна вийшла серед її експортерів на третє місце у світі. (На першому США - 72,3 млн т, на другому Євросоюз - 38,5 млн т.) Чому саме кукурудза?
У розвинених країнах вивели чимало високоврожайних гібридів «цариці». Зараз в Україні її насіння продають провідні американські й європейські компанії Євраліс, Піонер, Монсанто, Сингента та ін.
Сьогоднішня кукурудза – дуже невибаглива, не потребує пильного догляду: холодостійка, посухостійка. Не хворіє, їй не страшні шкідники. Урожайність дає – 11-12 т/га. І при тому дуже добре продається по всіх усюдах, бо потрібна як людям (це у багатьох країнах - хліб бідаків), так і домашнім тваринам.
Корови, свині, кури й гуси теж полюбляють кукурудзяні качани й концентрати, а є ще й високопоживний силос із її стебел, і це – додатковий плюс для тих, хто займається кукурудзою.
Щоправда, тут теж є свої «підводні течії». Справа в тому, що найкраща кукурудза вирощується з генно-модифікованого насіння (ГМО). Ставлення до ГМО-продуктів у світі різне. Вчені досі не дійшли висновку: ці продукти шкідливі чи ні? У Європі до них є певне упередження, діє жорсткий контроль. Хоч і там, після аналізів і досліджень, дозволені десятки різновидів трансгенної кукурудзи. Загалом, у кожної європейської країни свої правила.
А от у США і тим більше в Китаї не бояться ГМО-продуктів. В Україні 85% респондентів-сільгоспвиробників, опитаних інформагенцією «Апк-Інформ», виступають за легалізацію генетично модифікованого насіння. Відповідно, урожай продають туди, де не бояться ГМО - цього року Україна зайняла місце головного експортера кукурудзи у Китай.
Фермерів підтримують деякі наукові інституції, вважаючи, що вирощування ГМО-культур - це гарний шанс для України. Скажімо, в Інституті харчової біотехнології й геноміки НАНУ є смілива думка, що використання ГМО-насіння кукурудзи дасть змогу підвищити врожайність ще на 15%, одночасно знизивши витрати на агрохімію.
Скільки конкретно ГМО-кукурудзи нині вирощується в Україні, підрахувати поки що не вдається, експерти називають цифри у широкому діапазоні: від 15% до 50% усієї вирощуваної «цариці полів».
Найбільша ж небезпека від ГМО кукурудзи зовсім не біологічна. Диявол криється в економічних деталях. ГМО- рослини не можуть давати насіння і господарства щороку змушені купувати насіння в Монсанто. В США остання не жаліє місцевих фермерів і безбожно задирає ціни
Світ великий
У Мінагропродполітики зазначають, що протягом останніх 10 років Україна змогла збільшити аграрний експорт майже вчетверо. Які наші основні експортні ринки? Це не надто балувані країни Азії, Африки й Близького Сходу, а саме: Китай, Туніс, Марокко, Єгипет, Саудівська Аравія, Індія, Туреччина, Ірак. Виділяються лише ПАР та Ізраїль.
Щодо Євросоюзу, то туди наша продукція теж іде, але у не надто великих обсягах.
Однак світ великий – і голодний, було б що експортувати.
Інтерактивну графіку про успіхи і проблеми аграрної галузі дивіться тут.