У Пекіні, як і в Ухані, спалах COVID-19 почався з ринку – цього разу з продавців риби
Новий спалах коронавірусу в Китаї стався в Пекіні – й теж на базарі. Крім того, епідеміологи з дедалі більшою підозрою придивляються до риби та морепродуктів.
Фото дня: як "гігієнічно" виглядав базар в Ухані, звідки почалася пандемія
Китайська влада вирішила особливо уважно придивитися до яток морепродуктів, убачаючи в цьому подібність із першим спалахом, що стався в Ухані, повідомляє South China Morning Post.
Wu Zunyou повідомив про таке дослідження. Він є головним епідеміологом Центру контролю за хворобами КНР.
Швидко було визначено центр походження нового спалаху – як ми писали, це ринок Xinfadi, й новий "пацієнт номер один" купував там рибу.
Дослідники розподілили різні випадки за професіями – й виявили, що серед них виділяють продавці риби та морепродуктів. Далі йшли продавці м'яса. Однак у продавців риби та морепродуктів найшвидше з'явилися симптоми.
Риба й морепродукти зберігаються замороженими, що може сприяти довгому зберіганню вірусу.
Наразі, скоріш за все, йдеться про забруднення м'яса та риби самими людьми – Dirk Pfeiffer із Гонконзького ветеринарного університету зазначає, що сама риба коронавірусом цього типу не хворіє.
Державні газети заявили, що вірус виявлено на дошках для обробки лосося, імпортованого з Європи – й тимчасово, до розслідування, цю рибу усунули з супермаркетів.
Тим часом рекомендують не мити будь-яке м'ясо під краном, щоб уникнути бризок. М'ясо будь-яких тварин, риб і птахів включно, радять мити дуже обережно і в мисках, а потім одразу помити з милом руки та посуд, перш ніж торкатися свого обличчя.