Чому Україна втрачає до 60% зібраних овочів і фруктів, — звіт
Україна має дуже високі показники післязбиральних втрат плодоовочевої продукції – вони можуть сягати 40-60%.
Про це йдеться в огляді ринку свіжих фруктів та овочів у ЄС та Україні на сайті Мінагрополітики, пише Liga.net.
Зазначається, що причиною цього є відсутність належним чином обладнаних сховищ.
Високі післязбиральні втрати – одна зі слабких сторін українського сектору свіжих овочів та фруктів.
У звіті вказують, що Україна, з одного боку, має майже ідеальні умови для розвитку овочівництва та садівництва (родючі ґрунти, хороші кліматичні умови, близькість до ринку Євросоюзу, конкурентну перевагу в вигляді низьких витрат на робочу силу), але водночас є нетто-імпортером майже всіх овочів і фруктів, які розглядаються в документі.
У виробництві плодоовочевої продукції в Україні домінують малі фермерські господарства, на які припало 94% обсягу овочів та 82% обсягу фруктів у 2022 році.
Розвиток українського сектору свіжих овочів та фруктів може стати потужним інструментом для відновлення економіки та розвитку сільських територій, йдеться у звіті.
Але його стримують низький рівень механізації, якщо порівняти з Євросоюзом, брак сховищ, відсутність необхідних сертифікатів для експорту в ЄС у малих та середніх господарств і обмежений доступ до ринків збуту.
Додаткові проблеми створила повномасштабна агресія з боку Росії, яка знищила третину запасів прісної води в Україні. Значні території заміновано, особливо в регіонах, де традиційно вирощували овочі.
Загальні втрати агросектору перевищують $80 млрд, що майже дорівнює середньорічному ВВП України за 2011-2021 роки ($102 млрд).
Раніше повідомлялося, що більшість виробників картоплі в Україні цьогоріч недоотримали до 30% урожаю, відтак на ринку відчувається дефіцит цього продукту.