Чому безалкогольне вино набуває популярності у Франції
У Бордо відкрився перший в історії винний магазин, присвячений виключно безалкогольним винам. Це відображає зміну у сприйнятті, яка здивувала багатьох представників галузі.
Про це пише BBC.
"Ми відкрилися лише чотири тижні тому, і вже зараз до нас приходять винороби з цього регіону та запитують про ринок безалкогольних напоїв", — каже Александр Кеттане, який разом зі своєю дружиною Анною є власником Les Belles Grappes.
Успіху таких ініціатив сприяло кілька речей, зазначає видання.
Передусім французький винний світ переживає серйозні труднощі. Внутрішнє споживання продовжує падати, і китайський ринок теж уже не такий, як був раніше. Обраний президент США Дональд Трамп погрожує новими митами. Цінні старовинні виноградники по всій Франції викорчовують.
По-друге, змінюються звички споживання, особливо серед молоді. Зараз супермаркети виділяють більше місця під пиво, ніж під вино. Більшість людей у віці близько 20 років не має звички пити вино, а також вони набагато більше піклуються про своє здоров'я, ніж старші люди.
Поширюється безалкогольний спосіб життя. Зараз 10% ринку пива у Франції є безалкогольним. В Іспанії – 25%.
І третє – дуже швидке вдосконалення технологій.
У минулому – і до сьогодні у дешевших брендів – метод створення безалкогольного вина полягав у простому випаровуванні алкоголю, а потім додаванні компенсаційних ароматизаторів. Результат – особливо для червоних – у кращому випадку був посереднім. Такі напої називають навіть не вином, а "напоями на основі деалкоголізованого вина".
Однак тепер з'явилися нові методи низькотемпературної вакуумної дистиляції та "вловлювання" ароматів, які потім "повертають" у знеспиртоване вино. У результаті отримують напої, які на законних підставах можуть називатися винами та починають завойовували прихильність вибагливих споживачів.
"З червоними винами треба бути готовим до того, що вони не смакуватимуть так, як традиційне вино з алкоголем. Ми не можемо вдавати, що можемо повністю відтворити їхнє відчуття у роті", – каже Фаб'єн Маршан-Кассань з Moderato.
"Але ви отримаєте смак справжнього вина. Букет, таніни, фрукти, баланс – усім цим ви зможете насолоджуватися", – додає він.
Прихильники безалкогольного вина наполягають на тому, що воно дозволяє людям, які не п'ють і раніше почувалися виключеними, приєднатися до спілкування за келихом вина. І ритуали відкриття пляшки, опису її букету, смаку та порівняння тепер також відкриті для всіх.